Smart shopper

Als een mode liefhebber shop ik graag, maar doe dat tegenwoordig wel bewust. Vroeger kocht ik vaker spullen impulsief, omdat ik het op dat moment leuk vond. Maar naderhand kreeg ik dan spijt en droeg ik het niet meer. Zonde van mijn geld natuurlijk! Om een miskoop te voorkomen shop ik tegenwoordig Smart. Maar wat houdt dat in? Het zijn een aantal stappen. Niet alleen is het goed voor je portemonnee, je vriendin wordt er ook blij van en je doet iets goeds voor een ander. Maar hoe word je een Smart shopper en schuilt er in jou ook één?

Hoe word je Smart shopper?

Er is één belangrijke voorwaarde om Smart shopper te worden, namelijk geduldig zijn. In eerste instantie is het ‘Kijken, kijken, niet kopen’. Yep, no spending!

Begin bij het begin, doe een analyse van de kleding en schoenen die je al hebt. Heb je kleding/schoenen die je niet meer draagt? Welke items wil je bewaren en welke kunnen weg? Sorteer de kleding en schoenen op ‘leuk, ga ik nog dragen’, ‘ik twijfel’, ‘is oud en versleten en kan weg’, ‘ziet er nog goed uit, maar ik ben er echt op uitgekeken’. Ruim op en creëer ruimte in je kasten. Maak een lijstje van wat je mist. Dit zijn de nieuwe musthaves voor je garderobe.

Ben je uitgekeken op kleding/schoenen die er nog goed uitzien? Dan kun je verschillende dingen doen, namelijk:

  • berg het op en bekijk de kleding/schoenen over een seizoen weer;
  • verkopen via Marktplaats;
  • doe een kledingruil met je vriendinnen;
  • geef weg aan aan een goed doel;
  • breng het bij een kringloopwinkel.

Doe een fashion onderzoek

De tijd is aangebroken dat je gaat rondkijken in je favoriete kleding – en schoenenwinkels. Welke trends en kleuren zijn er? Zo krijg je een globaal beeld wat er zoal is en het voorkomt dat je in een opwelling koopt. Maak foto’s van kleding en/of schoenen die je leuk vindt. Bekijk de foto’s die je gemaakt hebt en ga na of het matcht met je garderobe.
Wacht een week of twee met kopen, vooral als je nog twijfelt. Pas als je het zeker weet koop je de kleding en/of schoenen.

De capsule garderobe

Dit onderwerp komt uitgebreid aan de orde in mijn volgende blog, maar ik wil je alvast een idee te geven over de capsule garderobe. De uitdaging is om in totaal 33 items te hebben in je garderobe (inclusief accessoires en schoenen) voor drie maanden lang.

Hieronder zie je een voorbeeld van een capsule garderobe. Je kunt er 27 outfits mee creëren. Kun je wel wat tips en adviezen gebruiken over jouw garderobe? Neem dan contact met mij op voor een kast-analyse.

Capsule wardrobe business outfit

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *